Mårten Andersson

En resenär som vill få fler att upptäcka det fantastiska landet Thailand!

30000

Hotell

20

Journaler

Chiang Mai’s dolda skatt: Wat Pha Lat

Klostret vid den sluttande klippan

Med en enastående höjd på över 1000 meter över Chiang Mai ligger detta makalösa kloster, nära toppen av Doi Suthep, som är svårt att missa! Horisonten mot väst är otroligt vacker med bergets närvaro. Om man inte åker dit under röksäsongen, som tar plats under januari till mars. Då försämras luftkvalitén på grund av flera olika anledningar, bland annat för bönderna i området bränner sin mark för att förbereda den för nästa skörd.

Doi Sethep, som berget heter, är känt för att vara hemmet till stora och mäktiga klostret Wat Phra Lat som oftast kallas Doi Sethep för berget och templet är så nära sammankopplade. 
Många av de taxis som finns i staden åker upp till berget varje dag med turister som vill se templet och den vackra utsikt platsen erbjuder. Man kan också, om man är mer en vandrings person, vandra upp till templet via vandringstigarna eller på vägen. Vilket vi rekommenderar, för man får se så mycket man annars missar i en bil.

Wat Phra That Doi Suthep är inte det ända templet på berget, så har man tid så finns det fler att besöka!
Nära toppen ligger Wat Pha Lat som nästan göms av den tjocka djungeln.
Wat Pha Lat är mindre populärt att besöka än sin kusin Wat Phra That så det templet är en lite lugnare plats.

Att vandra upp, den någorlunda lätta vandringsväg, som munkarna brukar använda, från Chiang Mai tar dig en bit från Chiang Mai. När man nått templet så får man en direkt känsla av lung och ro, staden känns långt borta.

Kort historia

Wat Pha Lat, som vanligtvis översätts till ’klostret på den sluttande klippan’, blev uppbyggt under regeringen av Kungen Kuena (1355-1385). Som berättelserna går så tog kungen och hans följe en resa mot toppen av Doi Suthep. Kungen red på sin vita elefant när dem nådde toppen på Doi Suthep. Väl framme lade sig elefanten ner och avled av utmattning. På den platsen elefanten la sig ner på bestämde sig kungen för att bygga Wat Phra That. Senare beordrade kungen ytterligare tre mer tempel skulle byggas på berget. Platserna de tre byggdes på var på platser som hans vita elefant hade stannat och vilat på. Wat Phra Lat var en av de viloplatserna.

Efter att de förfallit en längre tid tog en rik burmesisk affärsman på sig att börja renovera templen på 1930-talet. Han byggde även till nya byggnader runt om de gamla ruinerna, som hade förfallit förbi punkten att kunna bli räddat. Den burmesiska stilen i arkitekturen kan man se på de nyare byggnaderna, framförallt huvudtemplet.

Ta sig dit

Det enklaste och bästa sättet att ta sig dig är munkarnas stig, som nämndes här ovan, från foten av berget. Det man behöver är endast ett par bra par skor, och så klart, alltid ha med sig en vattenflaska.
Du kommer behöva vandra i 30-45 minuter innan du är framme. Tänk, munkarna går denna stig varje dag i sina sandaler!

Man kan se staden, Chiang Mai, glysa genom träden. Och det är inte ovanligt att man stöter på en eller flera munkar på vägen. Är du inte trött och vill se fler tempel kan man fortsätta upp för berget och se Wat Doi Suthep, det tar dock ytterligare en och en halv timme för att nå.

Alla templens namn är något förvirrande, det kan man minst säga.
Om du väljer att åka hit och uppleva denna vandring så finns det flera hotell i staden Chiang Mai som inte alls är dyra. Det närmsta hotellet är ca 4km från foten av berget. Sök bara på Chiang Mai på hotell sök sidan! Tryck här för att komma dit.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *