Mårten Andersson

En resenär som vill få fler att upptäcka det fantastiska landet Thailand!

30000

Hotell

20

Journaler

Så kan du tjäna pengar i Thailand

Thailand är ett fantastiskt land, inte bara för det trevliga klimatet utan framför allt för alla fantastiska människor. Det är således naturligt för många från vår del av världen att vilja besöka Thailand på semester, men också för att arbeta.

Vill du arbeta och tjäna pengar i Thailand finns det några saker att tänka på. Vi ger dig lite tips på vad du ska tänka på, men också en hel del förslag på hur du skulle kunna tjäna pengar.

Var påläst

Till att börja med, se till att vara ordentligt påläst innan du ens funderar på att börja arbeta och tjäna pengar i Thailand. Thailand är ett stort land med många människor, befolkningen består av närmare 70 miljoner människor. Det är förstås en stor marknad, men det är också ett land med många lagar och myndigheterna tar inte lätt på den som bryter mot lagen.

Tänk därför på att även om vi ger dig grundläggande tips i den här artikeln så är det givetvis ditt eget ansvar att själv läsa på, förstå landets lagar och regler, och inte minst förstå hur kulturen fungerar. På så vis kommer du betydligt enklare kunna tjäna pengar i Thailand utan att råka ut för onödiga böter eller i värsta fall fängelsestraff.

Grundläggande är förstås att du skaffar dig visum, arbetstillstånd och övriga tillstånd som kan behövas för att driva en verksamhet eller vad du nu tänkt ägna dig åt.

Lär ut engelska

Det är kanske ett av de vanligaste sätten att få jobb i Thailand och det finns alltjämt ett behov för befolkningen att lära sig engelska. Det beror bland annat på att eftersom turistsektorn är så stor så behöver och vill många thailändare bli duktigare på engelska. Enklast att få jobb som engelskalärare är det förstås om du redan är lärare i engelska eller språk, men det går – särskilt utanför storstäderna – att tjäna pengar på att lära ut engelska.

Dock kommer det inte vara det mest välbetalda jobbet, men samtidigt får du goda chanser att resa runt i Thailand och livnära dig på något som inte kräver vansinnigt många timmars insats.

Arbeta på hotell eller restaurang

Många barer, hotell och restauranger vill gärna ha erfarna chefer, gärna med internationell erfarenhet och som talar flytande engelska. Eftersom Thailand reglerar vilka icke-thailändare som får ta anställning behöver hotellet, baren eller restaurangen motivera varför just du ska ha tjänsten. Det brukar de dock kunna göra relativt enkelt då just de här verksamheterna är så viktiga för ekonomin och de dessutom behöver ha in de här erfarenheterna.

Har du goda erfarenheter inom de här näringarna så finns det många möjligheter, både vad det gäller små och stora hotell eller restauranger.

Lär ut dykning

Kan du dyka och dessutom har ett cert från PADI (The Professional Association of Diving Instructors) finns många möjligheter. Många som besöker Thailand gör det för att dyka, men också för att lära sig dyka. De fantastiska vatten som finns att dyka i runt omkring i Thailand lockar verkligen mängder av människor att ge sig ner under vattnet.

Här finns också möjligheter att kunna starta en egen dykskola, men bäst är det förstås om du börjar genom att arbeta för en redan etablerad skola. Då kan du lära dig hur allt fungerar och lönen är ungefär på samma nivå som att lära ut engelska.

Arbeta på ambassad

Ibland något man missar, men att arbeta på ambassad kan vara ett av de bästa sätten att få jobba i det land man längtar efter att besöka. Tjänsterna som utannonseras är få, men ta som vana att besöka ambassadens hemsida ibland och se om det finns någon tjänst som passar dig.

Jobba med onlinetjänster

Precis som hemma i Sverige finns det gott om företag i Thailand som behöver duktiga skribenter, programmerare, webdesigners och så vidare. Allt du kan göra online kan du visserligen göra hemifrån, men lokal närvaro uppskattas ofta. Dessutom, om du ska skriva artiklar för någon av alla bloggar och webbtjänster så behöver du kunna beskriva atmosfären, känslan och allt på plats som du inte kan göra hemifrån.

Några sista tips

Tipsen ovan på saker du kan göra i Thailand för att tjäna pengar är förstås inte heltäckande, och det finns många andra idéer. Men gemensamt för vad du än tar dig för är den första delen av den här artikeln – se till att ha koll.

Sedan är det också alltid bra att använda sig av sina nätverk. Du kanske redan känner någon som bor och arbetar i Thailand. Prata med dem och se hur de gjorde.

Dessutom, var alltid artig när du träffar människor och pratar med dem om att få anställning eller tjäna pengar som frilansare. Det skadar aldrig och människor uppskattar alltid vänlighet. Och ge inte upp, det kan ta tid att skaffa möjligheter att tjäna pengar.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *