Mårten Andersson

En resenär som vill få fler att upptäcka det fantastiska landet Thailand!

30000

Hotell

20

Journaler

Thailands matkultur: 4 rätter du måste prova

Om du letar efter ett fantastiskt kulinariskt äventyr behöver du inte leta längre än till Thailand! Detta sydostasiatiska land är hemvist för några av de mest utsökta maträtterna i världen. Från kryddiga curryrätter till söt-syrliga rätter, det thailändska köket har något som passar alla smaklökar. I denna artikeln skriver vi om fyra av de mest populära thailändska rätterna som du måste prova när du är i Thailand.

Thailändsk mat är vanligtvis ganska kryddig, så om du inte gillar hetta bör du meddela servitören om detta. Maten innehåller oftast inga feta mejeriprodukter eller konstgjorda ämnen, vilket gör det enkelt att äta nyttig mat överallt i landet. En av de mest populära thailändska rätterna är pad thai, ett annat populärt alternativ är Tom yum-soppan, en smakrik och väldoftande soppa som är perfekt för att värma upp en kall dag. Om du vill ha något mer rejält kan du prova Massaman curry som är full av smak. Och självklart är ingen resa till Thailand komplett utan att prova ett utsökt mango sticky rice!

Pad thai

Pad thai är en maträtt som de flesta känner till. Det är en rörd maträtt med nudlar som ofta serveras med kyckling eller räkor. Nudlarna blötläggs vanligtvis i tamarindvatten för att ge dem en syrlig smak. Fisksås, palmsocker, vitlök, chilipeppar och schalottenlök är också vanliga ingredienser i pad thai.

Tom yum soppa

Tom yum soppan är en populär thailändsk maträtt som kan vara både kryddig och syrlig. Den görs vanligtvis med fisk- eller kycklingbuljong och innehåller ofta ingefära, citrongräs, kaffirlimeblad, galangal och fisksås. Tom yum goong är en variant av denna maträtt som även innehåller räkor.

Massaman curry

Massamancurry är en kokosmjölksbaserad curry som är full av smak. Den görs vanligtvis med nötkött eller kyckling och köttet kokas tills det är mycket mört. Potatis läggs också ofta till i rätten för att balansera kryddorna.

Mango sticky rice

Mango sticky rice är en populär efterrätt i Thailand. Den är gjord av kladdigt ris, kokosmjölk och socker och serveras med färska mangoskivor. Rätten brukar garneras med rostade sesamfrön.

Skillnaden mellan thailändsk och svensk mat

När det gäller matkulturen finns det några viktiga skillnader mellan det thailändska och det svenska köket. Thailand har generellt mer hälsosam mat än Sverige där dem sällan använder grädde eller andra feta mejeriprodukter som vi använder flitigt i Sverige. Istället tillagas mycket mat i Thailand med kokosmjölk samt fler kryddor och fonder än vad som används här i Sverige.

Lägg till en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *